sobota, 5 kwietnia 2014

Czekoladowo-kakaowe LOVE

Po długiej przerwie
wracam z nowymi pysznościami!

Babeczki czekoladowo-kakaowe!
podbiły moje podniebienie i serce!

Dzisiaj będzie ich test - impreza w domu!
Jeśli znikną to znaczy, że są tak pyszne jak mi się wydaje!! :)

Przepis na 12 babeczek

Składniki na babeczki:
1 szklanka mąki
85g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 duże jajko lub 2 małe
8 łyżeczek ciemnego kakao
180 ml - nie cała szklanka - wrzątku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu rumowego
szczypta soli

Składniki na krem :
nie całą tabliczke czekolady (jeden pasek zostawiłam)
100g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu rumowego
posypka i truskawki opcjonalnie

Wykonanie
W miseczce wymieszać wrzątek i kakao - zostawić do ostygnięcia!
Przygotować w między czasie papilotki
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 190 stopni.
W innej misce miksujemy ok 3 minuty masło z cukrem po około 1,5 minut dodajemy jajko ciągle mieszając.
Dodajemy ekstrakt i mieszamy.
Powoli dodajemy mąkę - miksujemy tylko do połączenia składnikó tj. żeby nie było widać mąki!
Dodajemy rozpuszczone i wystygnięte kakao. Mieszamy.
Papilotki wypełniamy do ok 2/3 wysokości.
Pieczemy ok 16-20 minut do suchego patyczka.
Odstawiamy do wystygnięcia, a w między czasie robimy krem!
Rozpuszczamy czekoladę - w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce - odstawiamy do wystygnięcia.
W misce miksujemy masło na gładką masę ok 1-2  minut.
Dodajemy cukier puder i mieszamy około 2 minut.
Dodajemy ekstrakt.
Dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy tylko do połączenia skłądników.
Gotowe!
Krem możemy przełożyć do rękawa cukierniczego, albo tak jak jak rozprowadzić łyżeczką i energicznym ruchem przykładać do masy i odrywać by powstało nam coś na podobieństwo "kolców".

:)

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz